UNBR. Prioritati ale profesiei de avocat in anul 2016 in realizarea politicilor publice privind reforma sistemului judiciar si integritatea functionarii mediului de afaceri
Data: 01 February 2016, 12:45 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1631 afisari
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, luni 1 februarie 2016, un comunicat de presa privind aspectele discutate in cadrul sedintei Comisiei Permanente a UNBR.
Comunicatul UNBR:
„Vineri, 29 ianuarie 2016 a avut loc prima sedinta a Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.). In mod traditional, aceasta sedinta se desfasoara cu participarea reprezentantilor tuturor institutiilor implicate in infaptuirea justitiei in Romania. Discutiile au avut ca tema 'Prioritati ale profesiei de avocat in anul 2016 in realizarea politicilor publice privind reforma sistemului judiciar si integritatea functionarii mediului de afaceri'.
Au participat la aceste dezbateri: Domnul judecator Mircea Aron presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Doamna jud. Octavia Spineanu-Matei, directorul Institutului National al Magistraturii, Domnul Nelu Ciobanu, director adjunct al Institutului National al Magistraturii, Doamna Alina Radoi, Directia Elaborare Acte Normative Ministerul Justitiei, Domnul Cornel Calinescu, seful Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si de Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni, Domnul procuror Ionel Sentes, Consilier al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Domnul Liviu-Bogdan Ciuca Presedintele Comisiei juridice, de disciplina şi imunitati Camera Deputatilor.
Participantii au subliniat rolul esential al avocatilor in infaptuirea justitiei, evidentiindu-se contributia U.N.B.R. la realizarea portalului de jurisprudenta ROLII, care permite accesul justitiabilului la hotararile judecatoresti anonimizate, ceea ce reprezinta un factor important in sporirea exigentei fata de actul de justitie.
Unul dintre punctele dezbatute s-a referit la faptul ca imaginea justitiei ii priveste in egala masura pe magistrati si pe avocati, ca participanti 'in mod direct' la actul de justitie. In acest context s-au abordat limitele in care ambele profesii se pot referi public la procesele aflate pe rol, la cei care le instrumenteaza, dar si la conduita pe care trebuie sa o aiba avocatii, judecatorii sau procurorii in sala de judecata. Dl. Av. Dr. Gheorghe Florea (foto), Presedintele UNBR, a atras atentia asupra anumitor practici de comunicare care s-au format la nivelul unor institutii din domeniu justitiei, de a reflecta fapte ale unor avocati intr-un mod care poate duce la generalizare, aducand astfel atingere prestigiului profesiei, dar si sistemului de justitie in general.
S-a punctat necesitatea continuarii pregatirii profesionale comune din perspectiva Avizului nr. 16 din 2013 privind relatiile dintre judecatori si avocati, adoptat cu ocazia celei de a 14-a reuniune plenara a Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, dar si imbunatatirii dialogului interprofesional in cadrul sesiunilor de formare a auditorilor in justitie.
S-a discutat pe tema necesitatii adancirii dialogului intre profesii pentru a realiza analize pe tema integritatii abordate de Strategia Nationala anticoruptie 2016-2020. De asemenea, s-a evidentiat necesitatea contributiei avocatilor la identificarea solutiilor juridice pentru rezolvarea problemelor legislative in urma deciziilor privind neconstitutionalitatea unor dispozitii din noile coduri. De asemenea, s-a subliniat necesitatea unui aport mai amplu din partea avocatilor la rezolvarea problemelor legislative si in alte domenii, precum fiscalitate, insolventa, executare silita etc care se afla in proceduri parlamentare”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii