Tribunalul Cluj a obligat IPJ-Cluj, IGPR si MAI la plata de daune morale pentru conditiile de detentie
Data: 27 February 2017, 12:47 | autor: | 0 comentarii | 12263 afisari
Cabinetul Individual de Avocat Almas Sonia (foto) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca avocatul titular a reusit pe calea unei actiuni civile de drept comun obligarea IPJ- Cluj, IGPR si MAI la plata, in solidar, de daune morale pentru conditiile inumane si degradante la care a fost supus reclamantul pe durata arestarii preventive. Potrivit comunicatului, cauza se numara printre primele asemenea spete in care instantele nationale au constatat incalcarea dreptului la demnitate umana raportat la conditiile de detentie.
Iata fragmente din textul comunicatului transmis de Cabinetul Individual de Avocat Almas Sonia:
"In concret, se mai arata in comunicat, la data de 02 februarie 2017, Tribunalul Cluj - sectia civila a respins apelurile declarate de IPJ-Cluj, IGPR si MAI impotriva Sentintei civile nr. 4756/2016 prin care institutiile mai sus mentionate au fost obligate, in solidar, la plata sumei de 22.500 lei (contravaloarea a aproximativ 5.000 euro) cu titlu de daune morale, retinand nerespectarea de catre institutiile chemate in judecata a normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate prevazute in Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate si ale Ordinului M.J. nr. 433/C/2010 prin care au fost aprobate normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate.
Cauza este deosebit de elocventa in conditiile actuale, date fiind premisele unei hotariri pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului impotriva Romaniei.
Profund criticabila a fost atitudinea institutiilor statului, respectiv paratii, care s-au opus cu vehementa admiterii actiunii reclamantului. Aceasta pozitie este diametral opusa fata de cea pe care Guvernul Rominiei - agentul guvernamental o adopta in cadrul procedurilor in fata CEDO, unde acelasi Stat Romin accepta incalcarea art. 3 din Conventie si intelege sa solutioneze cererile, predominant, in procedura amiabila.
Solutia pronuntata de catre Tribunalul Cluj se impune a fi apreciata in mod deosebit. Practic, acelasi sistem de justitie care a apreciat ca se impune detentia provizorie a reclamantului in cauza penala, a sanctionat modul si conditiile in care acesta a fost obligat sa execute masura arestului preventiv".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii