RASPUNDEREA CONTRAVENTIONALA – Inalta Curte, dezlegare de drept: Raspunderea contraventionala revine persoanelor fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare care indeplinesc, la momentul savarsirii contraventiei, conditia de a fi proprietare ale autovehiculului?
Data: 02 October 2018, 10:47 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1275 afisari
Prin Decizia 43 in dosarul 2160/1/2016 , Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarea formulata de Tribunalul Caras-Severin - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 2.650/208/2015, privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:
"- daca, in sensul dispozitiilor art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunderea contraventionala pentru contraventia prevazuta de art. 8 alin. (1) din acelasi act normativ revine persoanelor fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare care indeplinesc, la momentul savarsirii contraventiei, conditia de a fi proprietare ale autovehiculului, sau raspunderea contraventionala revine persoanelor fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, ca proprietare, chiar daca la momentul savarsirii faptei respectivul autovehicul era instrainat, in baza unor acte translative de proprietate purtand data certa prin prezentarea la o autoritate publica, insa acesta nu a fost inmatriculat pe numele noului proprietar?
-daca termenul de doua luni prevazut de art. 9 alin. (8) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 este un termen special de prescriptie, in sensul art. 13 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in caz afirmativ, daca acesta se calculeaza de la data la care autovehiculul a fost surprins in trafic de camerele video amplasate pe reteaua de drumuri nationale ori de la data la care agentul constatator, in urma vizualizarii inregistrarii, a constatat ca pentru respectivul autovehicul lipseste rovinieta valabila si a identificat utilizatorul vehiculului, pe baza datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne - Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor?."
Judecatori:
Ionel Barba - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal - presedintele completului
Doina Duican - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Eugenia Marin - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Iuliana Maiereanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Cristian Daniel Oana - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Luiza Maria Paun - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Denisa Angelica Stanisor - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Claudia Emilia Visoiu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Rodica Florica Voicu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Minuta Deciziei 43 in dosarul 2160/1/2016:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii