Parchetul unui membru CSM ramane sub lupa. S-a cerut revocarea prim-procurorului
Data: 18 January 2023, 16:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4823 afisari
Continua monitorizarea unui parchet condus pana in ianuarie 2023 de catre un procuror care ulterior a devenit membru ales in Consiliul Superior al Magistraturii.
Este vorba despre Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, unde sef a fost procurorul Claudiu Sandu (foto), in prezent membru CSM.
Marti, 17 ianuarie 2023, Sectia pentru procurori a CSM a votat continuarea monitorizarii la PT Brasov. Au existat patru voturi „pentru” si o abtinere.
Minuta Sectiei pentru procurori:
„Raport privind remedierea deficientelor retinute in Raportul de control nr.21-2713 la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat monitorizarea in continuare a activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov de catre conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov.
(unanimitatea voturilor valabil exprimate si o abtinere)”.
In acel raport (anexat integral la finalul articolului), Inspectia Judiciara a cerut ca Sectia pentru procurori din CSM (in componenta anterioara) sa-l revoce pe Claudiu Sandu din functia de prim-procuror al PT Brasov, reprosandu-i numeroase carente manageriale. In 25 ianuarie 2022, prin Hotararea nr. 132/2022, Sectia pentru procurori a CSM a refuzat inlaturarea lui Sandu de la sefia parchetului.
Principalele nereguli descoperite de Inspectia Judiciara:
„Desi a fost precizata frecventa indeplinirii obiectivelor stabilite, nu au fost stabilite termenele pana la care ar fi trebuit realizate activitatile planificate si intocmite informarile / referatele aferente, acest aspect relevand faptul ca prin activitatile propuse nu s-a urmarit identificarea eventualelor deficiente ori vulnerabilitati si luarea unor masuri de monitorizare si remediere. (...) Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov nu a manifestat preocupare pentru pregatirea si perfectionarea profesionala continua a procurorilor din cadrul unitatii si a procurorilor din unitatile de parchet subordonate. (...)
Nu a desemnat procurorul care sa raspunda de organizarea activitatii de formare profesionala continua sub coordonarea procurorului desemnat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. (...) Nu a desemnat prim-procurorul adjunct sa organizeze activitatea de pregatire si perfectionare profesionala continua descentralizata a personalului auxiliar de specialitate. (...)
In ceea ce priveste inregistrarea unui numar mare de achitari definitive in anul 2020 si semestrul I al anulul 2021, de asemenea s-a aratat (n.r. de catre Claudiu Sandu) ca solutia de achitare este prevazuta de codul de procedura penala si reprezinta o apreciere a magistratului asupra probelor administrate in cauza. Atunci cand procurorul si judecatorul au opinii diferite cu privire la starea de fapt sau la vinovatia persoanelor, apare si solutia de achitare”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii