Parchetul unui membru CSM ramane sub lupa. S-a cerut revocarea prim-procurorului

Data: 18 January 2023, 16:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 4915 afisari

Continua monitorizarea unui parchet condus pana in ianuarie 2023 de catre un procuror care ulterior a devenit membru ales in Consiliul Superior al Magistraturii.



Este vorba despre Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, unde sef a fost procurorul Claudiu Sandu (foto), in prezent membru CSM.

Marti, 17 ianuarie 2023, Sectia pentru procurori a CSM a votat continuarea monitorizarii la PT Brasov. Au existat patru voturi „pentru” si o abtinere.


Minuta Sectiei pentru procurori:


Raport privind remedierea deficientelor retinute in Raportul de control nr.21-2713 la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat monitorizarea in continuare a activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov de catre conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov.

(unanimitatea voturilor valabil exprimate si o abtinere)”.

In acel raport (anexat integral la finalul articolului), Inspectia Judiciara a cerut ca Sectia pentru procurori din CSM (in componenta anterioara) sa-l revoce pe Claudiu Sandu din functia de prim-procuror al PT Brasov, reprosandu-i numeroase carente manageriale. In 25 ianuarie 2022, prin Hotararea nr. 132/2022, Sectia pentru procurori a CSM a refuzat inlaturarea lui Sandu de la sefia parchetului.


Principalele nereguli descoperite de Inspectia Judiciara:


Desi a fost precizata frecventa indeplinirii obiectivelor stabilite, nu au fost stabilite termenele pana la care ar fi trebuit realizate activitatile planificate si intocmite informarile / referatele aferente, acest aspect relevand faptul ca prin activitatile propuse nu s-a urmarit identificarea eventualelor deficiente ori vulnerabilitati si luarea unor masuri de monitorizare si remediere. (...) Prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov nu a manifestat preocupare pentru pregatirea si perfectionarea profesionala continua a procurorilor din cadrul unitatii si a procurorilor din unitatile de parchet subordonate. (...)

Nu a desemnat procurorul care sa raspunda de organizarea activitatii de formare profesionala continua sub coordonarea procurorului desemnat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. (...) Nu a desemnat prim-procurorul adjunct sa organizeze activitatea de pregatire si perfectionare profesionala continua descentralizata a personalului auxiliar de specialitate. (...)

In ceea ce priveste inregistrarea unui numar mare de achitari definitive in anul 2020 si semestrul I al anulul 2021, de asemenea s-a aratat (n.r. de catre Claudiu Sandu) ca solutia de achitare este prevazuta de codul de procedura penala si reprezinta o apreciere a magistratului asupra probelor administrate in cauza. Atunci cand procurorul si judecatorul au opinii diferite cu privire la starea de fapt sau la vinovatia persoanelor, apare si solutia de achitare.


>> Raportul complet al Inspectiei Judiciare

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*