NECONSTITUTIONALITATEA LEGII PRIVIND FUNCTIONAREA CURTII DE CONTURI – Decizia CCR: “Constatarea viciilor de neconstitutionalitate extrinseca determinate de adoptarea legii de catre prima Camera sesizata, cu incalcarea termenului”
Data: 29 January 2019, 10:45 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1207 afisari
CCR a dat publicitatii motivarea Deciziei 646/2018 privind obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, obiectie formulata Presedintele Romaniei.
In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate, autorul sesizarii invoca atat critici de neconstitutionalitate extrinseca, formulate din perspectiva modalitatii de adoptare a legii care face obiectul controlului de constitutionalitate, cat si, punctual, critici de neconstitutionalitate intrinseca.
Astfel, cu privire la criticile de neconstitutionalitate extrinseca, Presedintele Romaniei sustine ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata, in sedinta din 25 aprilie 2018, cu incalcarea dispozitiilor art.75 alin.(2) din Constitutie, cu depasirea termenului constitutional de 45, respectiv de 60 de zile, stabilit pentru prima Camera sesizata.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este neconstitutionala, in ansamblul sau. Examinand obiectia de neconstitutionalitate, din perspectiva criticilor de neconstitutionalitate extrinseca invocate, Curtea a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera competenta, cu incalcarea termenelor stabilite de art.75 alin.(2) din Constitutie.
Extras din decizia CCR:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii