NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA PENSIILOR - “ Are potential ridicat de a crea o tulburare insemnata a intregului mecanism al incasarii contributiilor la bugetul de asigurari sociale”

Data: 14 May 2019, 11:13 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1281 afisari

Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 138/2019 a Curtii Constitutionale privind obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind sistemul public de pensii, obiectie formulata de un numar de 83 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate se arata ca dispozitiile art.25 din lege incalca art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat norma criticata nesocoteste atat art. 3 alin.(1) lit.a) si art.52 din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, care asigura conditii superioare privind stabilirea dreptului la pensie unor categorii sociale de cetateni romani, cat si dispozitiile art.80 alin.(1) din Codul fiscal. In acest sens, se mentioneaza faptul ca textul criticat impune salariatului, viitor titular al dreptului la pensie, plata contributiilor catre bugetul de asigurari sociale in conditiile in care, potrivit textelor legale antereferite, aceasta obligatie revine angajatorului. Efectuarea platii acestor contributii nu poate fi o conditie in nasterea si exercitiul dreptului constitutional la pensie. Impunerea unei noi conditii de validitate a dreptului la pensie, si anume ca salariatul sa realizeze plata efectiva a contributiilor sociale, constituie o incalcare a principiului legalitatii si a dreptului la pensie, prevazute de art.1 alin.(5) si art.47 alin.(2) teza intai din Constitutie. Noua reglementare legala este contrara si art.7 pct.10 si 46 si art.80 alin.(1) din Codul fiscal.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a decis:
-A admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.25 alin.(1) si art.63 lit.a) si b) din Legea privind sistemul public de pensii sunt neconstitutionale;
-A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma „cu valabilitate permanenta” cuprinsa in art.52 cu referire la lit.a) din Legea privind sistemul public de pensii este constitutionala in raport cu criticile formulate. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*