Ministerul Justitiei a gazduit a doua dezbatere pe tema infractiunii de abuz in serviciu
Data: 03 July 2017, 18:40 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1460 afisari
Ministerul Justitiei a dat publicitatii luni, 3 iulie 2017, un comunicat privind intalnirea cu reprezentantii institutiilor si asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai profesiilor liberale din domeniul juridic pentru cea de-a doua dezbatere publica legata de redefinirea infractiunii de abuz in serviciu in acord cu deciziile Curtii Constitutionale nr. 405/2016 si nr. 392/2017.
Iata comunicatul Ministerului Justitiei:
”Reprezentantii institutiilor si asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai profesiilor liberale din domeniul juridic au participat, luni, 03 iulie 2017 la cea de-a doua dezbatere publica legata de redefinirea infractiunii de abuz in serviciu in acord cu deciziile Curtii Constitutionale nr. 405/2016 si nr. 392/2017.
Dezbaterile au fost conduse de domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justitiei si de conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat. intre cei prezenti s-au numarat reprezentanti ai inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si reprezentanti ai barourilor si unor asociatii profesionale ale magistratilor.
In deschiderea consultarilor, ministrul Justitiei a aratat ca este cea de-a doua dezbatere organizata la Ministerul Justitiei pe aceeasi tema, prima fiind cea la care au participat reprezentantii societatii civile, ai mediului de afaceri si persoane fizice. in acest sens, domnul Tudorel Toader a mentionat ca multe dintre propunerile primite in timpul primei dezbateri sunt valoroase si, desi au depasit cadrul dezbaterii, vor putea fi avute in vedere in perspectiva evaluarii codurilor penal, de procedura penala, civil si cel de procedura civila ce se va incheia in toamna.
In cadrul discutiilor, toti cei prezenti si-au putut sustine si argumenta punctul de vedere cu privire la infractiunea de abuz in serviciu. Participantii au lansat, cu argumente pertinente, mai multe propuneri de stabilire a pragului ce ar delimita, in functie gravitatea faptei, ilicitul contraventional de cel penal. De asemenea, profesionistii dreptului si-au spus punctul de vedere si cu privire la consecintele din practica pe care unele norme le-ar putea avea cu ocazia modificarilor legislative.
Informatii de background
Prin decizia nr. 405/2016 a Curtii Constitutionale a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate in privinta infractiunii de abuz in serviciu, Curtea constatand ca dispozitiile in sensul ca art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin.(1) din Codul penal actual sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”.
Prin decizia nr. 392/2017 a Curtii Constitutionale a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate in privinta infractiunii de abuz in serviciu. Curtea a retinut ca ilicitul penal este cea mai grava forma de incalcare a unor valori sociale, iar consecintele aplicarii legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel ca stabilirea unor garantii impotriva arbitrariului prin reglementarea de catre legiuitor a unor norme clare si predictibile este obligatorie. De asemenea, Curtea Constitutionala a aratat ca infractiunea de abuz in serviciu este o infractiune de rezultat, urmarea imediata a savarsirii acestei fapte fiind cauzarea unei pagube ori a unei vatamari a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Curtea a constatat ca legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei si nici o anumita intensitate a vatamarii, ceea ce a determinat instanta de contencios constitutional sa concluzioneze ca, indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei, daca sunt indeplinite si celelalte elemente constitutive, fapta poate fi calificata drept infractiune”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii