INTRERUPEREA CURSULUI PRESCRIPTIEI RASPUNDERII PENALE - “Toate deciziile Curtii Constitutionale au ca efect obligatia organelor de aplicare a legilor de a se conforma”
Data: 22 November 2019, 11:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1912 afisari
Prin Decizia 5/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in examinare sesizarile formulate de Curtea de Apel Constanta - Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie in Dosarul nr. 18.348/212/2016, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:
-"Daca, in interpretarea art. 155 alin. (1) din Codul penal, cauza de intrerupere a cursului prescriptiei raspunderii penale constand in indeplinirea unor acte de procedura in cauza isi produce efectele numai in cazul oricarui act de procedura care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal?”.
-"Daca actele de procedura indeplinite anterior publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei nr. 297/26.04.2018 a Curtii Constitutionale, cu respectarea art. 155 alin. (1) din Codul penal, in forma in vigoare la data efectuarii lor, au condus la intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale in cauzele aflate pe rol?",
si de Curtea de Apel Cluj - Sectia penala si de minori in Dosarul nr. 8.402/211/2016/a2, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:
- "Daca termenul de prescriptie se intrerupe prin actele de procedura comunicate inculpatului sau acesta nu se mai intrerupe, nefiind legiferat in prezent prin ce acte se intrerupe cursul termenului prescriptiei"?.
- "Daca actele de intrerupere a cursului termenului prescriptiei raspunderii penale indeplinite sub imperiul Codului penal anterior sau al noului Cod penal pana la data publicarii Deciziei C.C.R. nr. 297/2018 isi produc efectele si ulterior acestei decizii?'.
Judecatori:
Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului
Mirela Sorina Popescu - judecator la Sectia penala
Sandel Lucian Macavei - judecator la Sectia penala
Rodica Cosma - judecator la Sectia penala
Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala
Rodica Aida Popa - judecator la Sectia penala
Florentina Dragomir - judecator la Sectia penala
Andrei Claudiu Rus - judecator la Sectia penala
Ana Hermina Iancu - judecator la Sectia penala
Minuta Inaltei Curti de Casatie si Justitie:
“Respinge ca inadmisibila sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta - Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie in Dosarul nr. 18.348/212/2016, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:
-'Daca, in interpretarea art. 155 alin. (1) din Codul penal, cauza de intrerupere a cursului prescriptiei raspunderii penale constand in indeplinirea unor acte de procedura in cauza isi produce efectele numai in cazul oricarui act de procedura care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal?'
-'Daca actele de procedura indeplinite anterior publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei nr. 297/26.04.2018 a Curtii Constitutionale, cu respectareaart. 155 alin. (1) din Codul penal, in forma in vigoare la data efectuarii lor, au condus la intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale in cauzele aflate pe rol?'
Respinge ca inadmisibila sesizarea formulata de Curtea de Apel Cluj - Sectia penala si de minori in Dosarul nr. 8.402/211/2016/a2 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:
-'Daca termenul de prescriptie se intrerupe prin actele de procedura comunicate inculpatului sau acesta nu se mai intrerupe, nefiind legiferat in prezent prin ce acte se intrerupe cursul termenului prescriptiei?'
-'Daca actele de intrerupere a cursului termenului prescriptiei raspunderii penale indeplinite sub imperiul Codului penal anterior sau al noului Cod penal pana la data publicarii Deciziei C.C.R. nr. 297/2018 isi produc efectele si ulterior acestei decizii'?
Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.
Extras din decizia Inaltei Curti:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii