INTERVIU. Ion Mocanu director general ROMINVENT: “Creatorii trebuie sa fie educati sa isi protejeze creatiile intelectuale, iar statul sa actioneze pentru prevenirea si combaterea fenomenelor prin care drepturile asupra creatiilor sunt incalcate”
Data: 17 December 2015, 15:55 | autor: E.D. | 0 comentarii | 2643 afisari
Consilierul in proprietate industriala Ion Mocanu (foto) este director general al ROMINVENT din 2012, agentie in care activeaza de 22 de ani. ROMINVENT este recunoscuta in plan national ca fiind cea mai importanta agentie din domeniul proprietatii industriale la care apeleaza mari companii straine cu interese in diverse domenii pe piata din Romania si care se confrunta cu o serie de factori de influenta negativa in raport cu propriile afaceri, precum contrafacerea si pirateria. Despre cum este reglementat domeniul proprietatii industriale in Romania si de ce este necesar ca agentii economici sa-si protejeze si sa isi apere drepturile de proprietate industriala, am primit lamuriri de la directorul general al ROMINVENT Ion Mocanu. Iata interviul pe care acesta ni l-a acordat:
Domnule director general, sunteti conducatorul uneia dintre cele mai importante agentii de proprietate industriala din Romania. Ce caracterizeaza in prezent acest domeniu putin cunoscut largului public si ce ar trebui sa stie lumea despre proprietatea industriala?
Trebuie sa recunosc ca in ultimii ani, mai ales dupa aderare, s-au facut progrese in domeniu, generate in principal de schimbarea cadrului legislativ in sensul armonizarii lui la normele comunitare. In opinia mea, ceea ce se intampla bun in orice tara tine de normalitate. Asa ar trebui sa fie. Mi se pare nepotrivit sa iti asumi merite deosebite, independent de pozitia de guvernant, parlamentar sau alte zone, pentru ca ai facut ceva ce tine de normalitate, de obligatia fireasca. Sunt de parere ca domeniul proprietatii intelectuale in ansamblul sau nu se bucura inca de atentia cuvenita din partea factorilor de decizie care asigura conducerea acestei tari. In acest domeniu lucrurile bune inca se realizeaza de catre persoane care dau sens proverbului conform caruia “omul sfinteste locul”. Am indoieli mari ca voi reusi sa fiu martorul momentului cand aceste persoane vor fi ajuns multiplicate, sau cu alte cuvinte cand sistemul/sistemele vor functiona bine si nu ca urmare a unor presiuni venite din partea partenerilor conjucturali din UE sau zona Atlantica. Nu vreau sa fiu negativist in privinta a ceea ce afirm cu privire la realizarile in domeniu, dar insist asupra ideii ca tot ce se face bine tine de normalitate. Un pas inainte in sensul rezolvarii problemelor existente in domeniul proprietatii intelectuale l-a constituit crearea Grurpului de lucru pe probleme de proprietate intelectuala, in anul 2006, la nivelul Ministerului Public, Grup de lucru infiintat pe baza unui protocol si in structura caruia se regasesc atat entitati ale statului cu atributii legale in domeniul proprietatii intelectuale (Ministerul Justitiei, OSIM, ORDA, Directia Generala a Vamilor, IGPR, IGFF etc), cat si reprezentanti ai mediului privat (Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania, case de avocatura, organisme de gestiune colectiva si agenti economici privati). Fara a nega rolul pozitiv jucat de Grupul de lucru pe piata proprietatii intelectuale din Romania, din contra, nu am decat observati cu caracter laudativ, raman in continuare la parerea ca in structura lui ar fi trebuit sa se regaseasca doar reprezentanti ai entitatilor statului, cu atributii in acest domeniu. De ce? Pentru ca numai in acest fel s-ar putea asigura strategii oportune specifice domeniului si o politica de stat unitara si coerenta.
In alte state intrate ca si noi relativ recent in UE cum s-a reglementat relatia intre stat si creatorii ale caror drepturi de proprietate intelectuala trebuie protejate?
In anul 2001 am participat la un eveniment international de profil, imprejurare in care am luat act de modul in care problemele de proprietate intelectuala au fost rezolvate in Republica Ceha, anterior aderarii acestei tari la UE si unde, printr-o hotarare a Guvernului, s-a constituit o structura similara grupului de lucru din Romania in care se regasesc insa doar reprezentanti ai statului, precum ministere de resort, politie, vama, instante, minister public etc. Rezultatele acestei structuri functionale s-au vazut rapid, prin asigurarea coerentei si modului unitar de actiune absolut necesar domeniului in ansamblul sau, dar mai ales cu privire la apararea drepturilor de proprietate intelectuala (vezi contrafacerea si pirateria).
De ce este atat de necesara apararea drepturilor de proprietate intelectuala?
Pentru ca in mod firesc creatorul ar trebui sa fie perceput ca un vector extrem de important in dezvoltarea oricarei societati moderne. Istoria ne demonstreaza, fara a intra in detalii, ca au existat inventatori care au schimbat sensul dezvoltarii omenirii. Daca acceptati o exprimare usor metaforica, exista un contract care dainuie de secole intre stat si creator. Masura in care acest contract este respectat, mai ales de catre stat, da caracteristica fiecarei societati in parte. In Romania, dupa parerea mea, intr-un top al prioritatilor, problematica proprietatii intelectuale se situeaza inca pe pozitii marginale. Nu exista inca suficienta coerenta a actiunilor autoritatilor statului mai ales in ceea ce priveste apararea drepturilor de proprietate industriala. Cred ca ar trebui sa existe o colaborare mai stransa intre institutiile statului cu obligatii in protectia si apararea drepturilor de proprietate intelectuala si reprezentantii mediului de afaceri (sistemul camerelor de comert din Romania), precum si reeprezentantii consumatorilor. Aceasta colaborare ar trebui orientata intr-o masura semnificativa catre educarea consumatorilor si a creatorilor de bunuri. In ceea ce-i priveste pe cei din urma, ei ar trebui sa fie constientizati atat cu privire la importanta protejarii produselor lor, cat si cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala ale competitorilor din piata specifica. Cu alte cuvinte, consumatorul trebuie sa stie ca daca va cumpara un produs vadit mai ieftin decat este el vandut normal, riscul ca acesta sa fie contrafacut este mare, iar calitatea produsului poate crea probleme serioase, inclusiv de sanatate. Dar pretul este doar un element vizibil intre criteriile de depistare a unui produs contrafacut. In cele din urma educarea consumatorilor de bunuri si a creatorilor, in sensul protejarii creatiilor lor, trebuie asigurata prin actiunile organelor specializate ale statului. Creatorii trebuie sa fie educati sa isi protejeze creatiile intelectuale, iar statul sa actioneze pentru prevenirea si combaterea fenomenelor prin care drepturile asupra creatiilor sunt incalcate.
Cum actioneaza ROMINVENT pe piata proprietatii intelectuale? Ce rol are in prevenirea fenomenelor negative de pe aceasta piata?
ROMINVENT actioneaza in piata proprietatii industriale din 1953 si a detinut monopolul acestei activitati pana in 1992, cand au aparut primii competitori. Experienta indelungata ne permite sa evaluam corect domeniul proprietatii industriale din Romania si sa oferim solutii oportune si viabile solicitantilor si detinatorilor drepturilor de proprietate industriala. Aceasta experienta ne-a dat posibilitatea sa ne construim propria filozofie pe doua mari paliere principale: interesul clientului de a-si proteja si apara creatia; prevenirea si combaterea celei mai virulente forme de incalcare a acestor drepturi - contrafacerea. Faptul ca la momentul de fata detinem cel mai mare portofoliu de clienti pe zona brevetelor de inventie, in majoritatea lor firme straine, constituie dovada ca filozofia ROMINVENT este una corecta.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii