INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE - TMB, mandatul nr. 123/UP din 03.04.2016 pentru arestarea preventiva a inculpaului David Geclowitz: „Mobilul intregii activitati infractionale a gruparii a constat in incercarea de compromitere a imaginii procurorului-sef al DNA din Romania, prin incercarea 'de a gasi activitati de coruptie'”. Art. 360 alin. (1), (2) si (3), art. 362, art. 364, art. 365 alin. (2), art. 367 alin. (1) si (3) Cod penal
Data: 06 April 2016, 13:33 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2773 afisari
Prin mandatul de arestare preventiva nr. 123/UP emis la data de 3 aprilie 2016, Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala a ordonat arestarea preventiva a inculpatului David Geclowitz pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 3 aprilie 2016 pana la data de 2 mai 2016, inclusiv, sub aspectul savarsirii de infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice.
Mandatul de arestare preventiva nr. 123/UP/03.04.2016. Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala (JDL)
pres. Elena BURLAN PUSCAS
Infractiunile retinute: constituirea unui grup infractional organziat - art. 367 alin. (1) si (3) CP; complicitatea la acces ilegal la un sistem informatic - art. 48 CP rap. la art. 360 alin. (1), (2) si (3) CP; complicitatea la transfer neautorizat de date informatice - art. 48 CP rap. la art. 364 CP; complicitatea la alterare a integritatii datelor informatice, in forma continuata - art. 48 CP rap. la art. 362 CP cu aplic. art. 35 alin. (1) CP; complicitatea la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice - art. 48 CP rap. la art. 365 alin. (2) CP.
Solutia: „In baza art. 202 alin. (1), (3) si (4) lit. e) Cpp, art. 223 alin. (2) Cpp, art. 226 Cpp, ordon arestarea preventiva a inculpatului Geclowitz David, fiul lui Max si Rosette, nascut la data de 18.07.1991, in Belgia, Anvers, domiciliat in Marea Britanie, (...), detinator al pasaportului nr. (...), eliberat de autoritatile belgiene, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 03.04.2016 pana la data de 02.05.2016, inclusiv. Organele de politie il vor retine si preda pe inculpatul Geclowitz David la Arestul DGPMB. Administratia locului de detinere il va primi si retine pe inculpatul Geclowitz David, inaintand la instanta dovada de executare a masurii arestarii preventive”.
Extras din mandat:
„Avand in vedere incheierea de camera de consiliu din data de 03.04.2016, prin care s-a dispus aresatrea preventiva a inculpatului Geclowitz David, fiul lui Max si Rosette, nascut la data de 18.07.1991, in Belgia, Anvers, domiciliat in Marea Britanie, (...), detinator al pasaportului nr. (...), eliberat de autoritatile belgiene.
In fapt, s-a retinut ca pe parcursul lunii martie 2016, Dan Zorella si Avi Yanus (ale caror date complete de identificare nu au putut fi stabilite la acest moment), persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, Blackcube, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/ Israel, cat si in Londra/ UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si inculpati, Weiner Ron si Geclowitz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora.
Mobilul intregii activitati infractionale a gruparii a constat in incercarea de compromitere a imaginii procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, prin incercarea 'de a gasi activitati de coruptie'.
In cadrul gruparii astfel constituite, Weiner Ron avea un rol precis trasat de cei doi lideri, respectiv inculpatul Weiner Ron raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul Geclowitz David era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.
Astfel, in concret, in perioada martie-aprilie, in vederea compromiterii respectivelor adrese de posta electronica, din dispozitia acelorasi persoane din conducerea firmei israeliene si beneficiind de complicitatea inculpatului Geclowitz David, coinculpatul Weiner Ron a exercitat atacuri de tip phishing impotriva a trei persoane, trimitandu-le acestora anumite mesaje electronice inselatoare care i-au determinat in final sa acceseze link-urile catre paginile false de phishing ce imitau platformele serviciilor de e-mail si sa introduca astfel credentialele de acces ale conturilor, respectiv user-ul si parola aferenta.
In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept (fara autorizarea/ consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare), casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei persoane vatamate.
Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturi on-line si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, data informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate.
In drept, aceste fapte intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor: (...)
Vazand ca inculpatul se afla in situatiile prevazute de art. 223 alin. (2) Cpp, intrucat din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit infractiunile de constituire a unui grup infractional organziat, prevazuta de art. 367 alin. (1), (3) Cod penal; infractiunea de complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, prevazuta de art. 48 Cp rap. la art. 360 alin. (1), (2), (3) Cod penal; infractiunea de complicitate la transfer neautorizat de date informatice, prevazuta de art. 48 Cp rap. la art. 364 Cod penal; infractiunea de complicitate la alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, prevazuta de art. 48 Cp rap. la art. 362 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. (1) Cod penal; infractiunea de complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, prevazuta de art. 48 Cp rap. la art. 365 alin. (2) Cod penal, pentru care se prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unui pericol concret si actual pentru ordinea publica".
sursa: riseproject.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii