INFOGRAFIC. Bursele de studiu si posibilitatea de angajare dupa absolvire, printre cele mai importante criterii luate in considerare de tineri in alegerea unei universitati
Data: 01 July 2015, 17:17 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2772 afisari
Cel mai recent raport de cercetare din Romania arata ca peste 51 % dintre tineri isi aleg universitatea in functie de sansele mari de angajare pe care le pot avea imediat dupa absolvire. Studiul a fost facut de D&D Research la initiativa Universitatii Romano–Americane si masoara perceptiile, nevoile, atitudinile si elementele decizionale privind invatamantul superior.
Numarul tinerilor din Romania care aleg sa se inscrie la o facultate dupa absolvirea liceului si promovarea examenului de Bacalaureat scade ingrijorator de la un an la altul. In acelasi timp, cei care opteaza pentru studiile superioare sunt tot mai rigurosi in alegerea facuta. Universitatea Romano–Americana, impreuna cu D&D Research, a lansat un studiu care atesta faptul ca pentru tinerii din Romania cu varste cuprinse in 16 si 23 de ani, precum si pentru parintii acestora, cele mai importante dintre elementele de succes profesional specifice unei universitati sunt ca „studentii sai sa aiba sanse mari sa se angajeze imediat dupa absolvire” si „sa aiba parteneriate cu firme care ofera studentilor internshipuri”.
„Brandul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in ecuatia deciziei de alegere a universitatii. Tinerii iau in calcul brandul institutiei, astfel ca 45% dintre participanti considera ca e important sa fie o universitate puternic recomandata si 42% isi doresc o universitate cu prestigiu. De asemenea, este important si brandul personal al cadrelor didactice, intrucat 65% dintre cei care au luat parte la acest studiu isi doresc profesori renumiti pe domeniile lor de cunoastere. In ceea ce priveste eficienta unei Universitati, cel mai important criteriu este capacitatea sa directa de a permite absolventului sau sa se angajeze cat mai rapid”, a declarat Dan Petre, Phd - Partner, Business Developer D&D Research, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia lansarii raportului de cercetare.
Despre importanta sanselor de angajare dupa absolvirea facultatii a vorbit si avocatul Gabriel Biris, Managing Partner al societatii de avocatura Biris Goran, prezent, de asemenea, la eveniment. Acesta a subliniat nevoia oferirii posibilitatii studentilor la Drept de a-si desfasura stagiile de practica in firmele mici si mijlocii. „Este extrem de importanta punerea urmatoarelor pietre in temelia educationala a tinerilor. Acest lucru se poate face, asa cum arata studiul, prin calitatea profesorilor, prin calitatea bazei materiale, dar nu in ultimul rand, sa nu uitam pentru ce facem educatie – pentru studenti, si anume pentru calitatea studentilor.
Accesul la o resursa umana de calitate la nivelul studentilor, beneficiarilor educatiei, este extrem de important. Efortul universitatilor private, eforturilor invatamantului privat sunt cu atat mai grele cu cat Statul nu prea ajuta. S-a vorbit de taxele de scolarizare. In momentul in care concurezi cu o universitate cu o istorie de peste 100 de ani, care are si finantare de la buget, trebuie sa vii cu ceva semnificativ in plus (...) Sansele pe care studentii le au in a-si gasi un job dupa absolvirea facultatii sunt amplificate de practica. Din pacate, este foarte greu sa gasesti sa angajezi pe cineva care sa si stie ceva. Cred ca pe de o parte, modul in care sunt concepute cursurile si seminariile trebuie mai mult axat pe practica si sa gasesti acele carlige cu care sa starnesti apetitul studentului, mai bine decat se face acum, dar in egala masura, cooperarea cu case de avocatura in domeniul dreptului, cu firme de consultanta, cu companii mijlocii si mari. Practica este de departe cea mai buna metoda de invatare”, a declarat avocatul Gabriel Biris.
Oferta de studii fara taxa pentru viitorii studenti
Studiul mai arata, totodata, ca in viziunea tinerilor, din punct de vedere al parametrilor logistici, cel mai important este ca universitatea pentru care opteaza sa ofere burse de studii si internshipuri in strainatate sau locuri fara taxa, insa la fel de importanta este si disponibilatea unui campus modern, care ofera cele mai noi calculatoare si tehnologii.
In acest context, Universitatea Romano–Americana a anuntat o premiera pentru urmatorul an universitar, respectiv 2015 - 2016: oferirea de peste 400 locuri pentru programele de licenta fara taxa. Astfel, primii 20% din totalul studentilor inmatriculati in anul I de studii, la programele cu predare in limba romana, in ordinea descrescatoare a notelor de admitere vor beneficia de scutirea integrala a taxei de scolarizare pentru anul universitar 2015 - 2016.
Conform raportului realizat de D&D Research, Universitatea Romano–Americana este perceputa, comparativ cu celelalte universitati private din Romania, ca avand profesori renumiti si burse de studii atragatoare. Totodata este privita ca avand parteneriate avantajoase cu universitati de prestigiu din strainatate, campus modern, studenti foarte buni, taxe corecte in raport cu ceea ce ofera, acces facil la informatii academice si oportunitati pentru activitati extra–academice.
In ceea ce priveste atributele referitoare la imagine, cultura si succes, Universitatea Romano–Americana este perceputa ca fiind puternic recomandata si avand prestigiu in lumea academica. Mai mult, tinerii si parintii din Romania considera ca studentii care urmeaza cursurile Universitatii Romano–Americane au sanse mari sa se angajeze cu salarii mai mari decat media.
„Suntem onorati ca Universitatea Romano–Americana si-a mentinut pozitia de lider in topul universitatilor private din Romania. In acelasi timp, rezultatul ne responsabilizeaza o data in plus si ne obliga sa oferim studentilor un invatamant la cele mai inalte standarde ca si pana acum si o baza academica care sa ii pregateasca pentru o cariera de succes”, a declarat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano–Americane.
In cadrul Universitatii Romano–Americane functioneaza sase facultati, respectiv Facultatea de Drept, Economia Turismului Intern si International, Informatica Manageriala, Management–Marketing, Relatii Comerciale si Financiar–Bancare Interne si Internationale si Studii Economice Europene.
Infograficul realizat de D&D Research:
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii