INCOMPATIBILITATEA JUDECATORILOR - “Vizeaza o hotarare judecatoreasca ce nu poate fi supusa acestei cai ordinare de atac”

Data: 11 June 2019, 10:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1255 afisari

Prin Decizia 239/2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca inadmisibil, apelul declarat de contestator.

Prin Decizia penala nr. 840 din 8 iunie 2018 a Curtii de Apel Craiova, sectia penala si pentru cauze cu minori, s-au respins ca inadmisibile contestatiile in anulare formulate de inculpatii A., si B., impotriva Deciziei penale nr. 491 din 4 aprilie 2018 pronuntata de Curtea de Apel Craiova, in Dosarul penal nr. x/2012.

S-au respins cererile contestatorilor inculpati privind suspendarea executarii, ca ramase fara obiect.

Au fost obligati contestatorii inculpati la plata sumei de cate 300 RON, cheltuieli judiciare statului.

Pentru a decide astfel, examinand contestatiile in anulare formulate, sub aspectul admisibilitatii in principiu, Curtea a retinut urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor art. 431 alin. (2) C. proc. pen., pentru a fi admisibila in principiu, contestatia in anulare trebuie sa fie facuta in termenul prevazut de lege, trebuie ca motivul pe care se sprijina contestatia sa fie din cele prevazute la art. 426 C. proc. pen. si in sprijinul contestatiei sa se depuna sau sa se invoce dovezi care sunt la dosar.

In cauza, motivele invocate de contestatori in sprijinul contestatiei in anulare, referitoare la existenta unei cauze de incompatibilitate a judecatorilor care au compus completul de judecata in apel si existenta unei cauze de incetare a procesului penal, se regasesc formal printre cazurile in care poate fi declarata contestatie in anulare, fiind prevazute la art. 426 lit. b) si d) C. proc. pen., insa, potrivit dispozitiilor art. 427 alin. (2) C. proc. pen., pentru a se putea dispune admiterea in principiu a contestatiei in anulare nu este suficienta o enumerare formala a cazurilor in care contestatia in anulare poate fi promovata, ci este necesar ca petentul sa arate motivele pe care se sprijina acest caz de contestatie.

O simpla referire la cazurile in care se poate formula contestatie in anulare, respectiv o simpla afirmatie a contestatorilor in sensul ca se impunea incetarea procesului penal cu ocazia solutionarii Dosarului penal nr. x/2012, fara a aduce argumente in sprijinul acestor afirmatii nu poate conduce la admiterea in principiu a contestatiei in anulare.
Impotriva Deciziei penale nr. 840 din 8 iunie 2018 a Curţii de Apel Craiova a declarat apel contestatorul A.


Minuta ICCJ:

“Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. impotriva Deciziei penale nr. 840 din 8 iunie 2018 a Curtii de Apel Craiova, sectia penala si pentru cauze cu minori.

Obliga apelantul contestator la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, in suma de 260 RON, ramane in sarcina statului.

Definitiva”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*