INALTA CURTE, RECURS IN INTERESUL LEGII – Incadrarea juridica a faptei de evidentiere in actele contabile a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, in ipoteza inregistrarii unor facturi fiscale si chitante de plata intocmite in fals in numele unor societati care nu recunosc tranzactiile”
Data: 20 July 2018, 12:52 | autor: | 0 comentarii | 1318 afisari
Prin Decizia 21/2017 in dosarul 2297/1/2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii - a luat in examinare sesizarea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la incadrarea juridica a faptei de evidentiere, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, in ipoteza inregistrarii unor facturi fiscale si chitante de plata intocmite in fals in numele unor societati comerciale care nu recunosc tranzactiile sau care au avut in perioada functionarii comportamentul fiscal asemanator societatilor comerciale tip "fantoma", in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale; respectiv cu privire la raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare (denumita in continuare Legea nr. 241/2005) si infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, prevazute de art. 322 si art. 323 din Codul penal.
Judecatori:
Ilie Iulian Dragomir - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele completului
Mirela Sorina Popescu - presedintele Sectiei penale
Lavinia Curelea - presedintele delegat al Sectiei I civile
Eugenia Voicheci - presedintele Sectiei a II-a civile
Ionel Barba - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal
Dan Andrei Enescu - judecator la Sectia penala
Lavinia Valeria Lefterache - judecator la Sectia penala
stefan Pistol - judecator la Sectia penala
Rodica Aida Popa - judecator la Sectia penala
Aurel Gheorghe Ilie - judecator la Sectia penala
Constantin Epure - judecator la Sectia penala
Florentina Dragomir - judecator la Sectia penala
Ioana Bogdan - judecator la Sectia penala
Luciana Mera - judecator la Sectia penala
Francisca Maria Vasile - judecator la Sectia penala
Lucia Tatiana Rog - judecator la Sectia penala
Sandel Lucian Macavei - judecator la Sectia penala
Silvia Cerbu - judecator la Sectia penala
Geanina Cristina Arghir - judecator la Sectia penala
Bianca Elena tandarescu - judecator la Sectia I civila
Nicoleta tandareanu - judecator la Sectia I civila
Minodora Condoiu - judecator la Sectia a II-a civila
Roxana Popa - judecator la Sectia a II-a civila
Iuliana Maiereanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Veronica Nastasie - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Minuta Deciziei 21/2017 in dosarul 2297/1/2017:
“In numele legii
Decide:
Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor vizand incadrarea juridica a faptei de evidentiere, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, in ipoteza inregistrarii unor facturi fiscale si chitante de plata intocmite in fals in numele unor societati comerciale care nu recunosc tranzactiile sau care au avut in perioada functionarii comportamentul fiscal asemanator societatilor comerciale 'fantoma', in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale; raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 si infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata/uz de fals prevazute de art. 322 si art. 323 din Codul penal stabileste ca:
Fapta de evidentiere in actele contabile sau in alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive, prin folosirea de facturi si chitante fiscale falsificate, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, constituie infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.”
Decizia 21/2017 in dosarul 2297/1/201
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii