ICCJ A SESIZAT CCR PE TERMENUL DE PRESCRIPTIE - “Solutiile preconizate de acest text normativ nu trebuie aplicate in mod aleatoriu”

Data: 09 July 2019, 15:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1961 afisari

Prin Decizia 151/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de recurentul inculpat.

Prin incheierea din data de 28 februarie 2019 pronuntata de Curtea de Apel Brasov, sectia penala, s-a dispus, in baza art. 29 alin. (1), alin. (5) din Legea nr. 47/1992 respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 155 alin. (1) C. pen. formulata de inculpatul A., ca inadmisibila.

Pentru a se pronunta in acest sens, Curtea de Apel Brasov a retinut urmatoarele:

Dispozitiile art. 29 din Legea nr. 47/1992 instituie o obligatie in sarcina instantei in fata careia a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate de a filtra" exceptiile sub aspectul admisibilitatii lor, impunandu-i sa verifice daca exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in fata unei instante judecatoresti sau de arbitraj comercial, daca vizeaza neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia. in plus, norma impune ca exceptia sa fie ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta, ori de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa.

Norma mentionata instituie si o conditie negativa de admisibilitate, stabilind ca nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale.

Instanta de fond a apreciat ca, in temeiul normei evocate, instanta constituie un prim filtru legal, care trebuie sa asigure sesizarea Curtii Constitutionale numai atunci cand exceptia de neconstitutionalitate indeplineste cerintele prevazute de lege.
Impotriva acestei incheieri a formulat recurs inculpatul A., solicitand, sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 155 alin. (1) C. pen. privind sintagma "cursul prescriptiei se intrerupe prin".

Minuta ICCJ:

“Admite recursul formulat de recurentul inculpat A. impotriva incheierii din data de 28 februarie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Brasov, sectia penala.

Desfiinteaza, in totalitate, incheierea recurata, retine cauza spre rejudecare si, in fond, in temeiul art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de recurentul inculpat A., cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a art. 155 alin. (1) C. pen. privind sintagma cursul prescriptiei se intrerupe”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*