Dezlegare ICCJ in materia infractiunii de spalare a banilor (Legea nr. 656/2002)
Data: 08 June 2016, 17:27 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2991 afisari
Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a stabilit, in sedinta de miercuri 8 iunie 2016, ca infractiunea de spalare a banilor este o infractiune autonoma, nefiind conditionata de existenta unei solutii de condamnare pentru infractiunea din care provin bunurile, si ca subiectul activ al infractiunii de spalare a banilor poate fi si subiect activ al infractiunii din care provin bunurile, iar actiunile enumerate in cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a), b) si c) din Legea nr. 656/2002 reprezinta modalitati alternative ale elementului material al infractiunii unice de spalare a banilor.
Inalta Curte a fost sesizata de Curtea de Apel Alba-Iulia – Sectia Penala pentru pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:
„1. Actiunile enumerate in cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a), b) si c) din Legea nr. 656/2002 (schimbarea sau transferul, ascunderea ori disimularea, dobandirea, detinerea sau folosirea) reprezinta modalitati normative distincte de savarsire a infractiunii de spalare a banilor sau reprezinta variante alternative ale elementului material al laturii obiective a infractiunii de spalare a banilor?
2. Subiectul activ al infractiunii de spalare a banilor poate fi acelasi cu subiectul activ al infractiunii din care provin bunurile sau trebuie sa fie diferit de acesta?
3. Infractiunea de spalare a banilor este o infractiune autonoma sau este o infractiune subsecventa aceleia din care provin bunurile?”.
Minuta deciziei nr. 16/08.06.2016 (Dosar nr. 1624/1/2016):
„Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Alba-Iulia – Sectia Penala, in dosarul nr. 5230/97/2013* (...) Stabileste ca:
1. Actiunile enumerate in cuprinsul art. 29 alin. (1) lit. a), b) si c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, respectiv schimbarea sau transferul, ascunderea ori disimularea, dobandirea, detinerea sau folosirea sunt modalitati alternative ale elementului material al infractiunii unice de spalare a banilor.
2. Subiectul activ al infractiunii de spalare a banilor poate fi si subiect activ al infractiunii din care provin bunurile.
3. Infractiunea de spalare a banilor este o infractiune autonoma, nefiind conditionata de existenta unei solutii de condamnare pentru infractiunea din care provin bunurile.
Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedura penala.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 08 iunie 2016.
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii