Desfiintarea instantelor militare. Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM: „Sper ca Parlamentul Romaniei, si Guvernul Romaniei, sa ia in calcul vocea sistemului de justitie si sa paseasca la luarea unei decizii in interesul cetateanului: de a eficientiza justitia si de a folosi just banul public”
Data: 16 June 2016, 18:26 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1942 afisari
Judecatorul Horatius Dumbrava (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a comentat, joi 16 iunie 2016, pe pagina sa de Facebook, decizia Plenului CSM privind desfiintarea instantelor militare.
Comentariul judecatorului Horatius Dumbrava:
„In ultima sedinta de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis ca este oportuna desfiintarea instantelor militare.
Cel putin doua ratiuni au prevalat:
- Judecatorii militari, asa cum e construit sistemul judiciar romanesc, nu indeplinesc garantiile de independenta si impartialitate. Cariera militara, ca si bugetul instantelor militare, apartin sistemului militar si nu sistemului de justitie. De altfel, si practica Curtii europene a drepturilor omului a ridicat semne de intrebare cu privire la independenta judecatorilor militari acolo unde exista astfel de instante.
Nu in ultimul rand, in Uniunea Europeana multe state membre nu au justitie militara, ci completuri specializate in instantele ordinare care judeca astfel de cauze;
- Activitatea foarte redusa a instantelor militare: spre exemplu, munca pentru un judecator la instantele ordinare a fost in perioada 2012 – 2015 de peste 15 ori mai mare decat pentru un judecator la instantele militare. Daca un judecator de la un tribunal ordinar in 2014 a avut de solutionat ca medie 918 dosare pe an, la tribunalele militare, judecatorii militari au avut de solutionat 46 de dosare ca si medie pe an; la curtile de apel, tot in 2014, un judecator a avut de solutionat in medie 945 de dosare, pentru ca la curtea militara de apel un judecator militar sa aiba spre solutionare un numar de 70 de dosare;
- Astfel, activitatea redusa a instantelor militare implica resurse bugetare inutile, atat resursele financiare, cat si resursele umane putand fi utilizate in instantele ordinare care sunt foarte incarcate pentru o mai buna administrare a justitiei.
Sper ca Parlamentul Romaniei, si Guvernul Romaniei, sa ia in calcul vocea sistemului de justitie si sa paseasca la luarea unei decizii in interesul cetateanului: de a eficientiza justitia si de a folosi just banul public”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii