DECIZIA nr. 582/2016 – CCR a admis obiectia formulata de Guvernul Romaniei si a constatat ca dispozitiile art. II punctele 1, 5 si 15 din Legea pentru completarea OUG nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la UE, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 sunt neconstitutionale
Data: 14 October 2016, 13:54 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2098 afisari
In ziua de 20 iulie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. a) teza intai din Constitutia Romaniei si al art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 1, pct. 5 si pct. 15 din Legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.
In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca art. II pct. 1, pct. 5 si pct. 15 din Legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 sunt neconstitutionale.
>>Decizia nr. 582 din 20 iulie 2016 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. II pct. 1, pct. 5 si pct. 15 din Legea pentru completarea OUG nr. 119/2006 (publicata in Monitorul Oficial nr. 731 din 21 septembrie 2016)
Art. II pct. 1, pct. 5 si pct. 15 din Legea pentru completarea OUG nr. 119/2006:
„Art. II. - Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 444 din 18 iunie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins:
'(6) Notarul public nu poate fi asimilat functionarului public din punct de vedere al raspunderii penale pentru deciziile si activitatea organizatorica si administrativa depusa la biroul notarial si in cadrul celorlalte structuri ale organizatiei notariale'. (...)
5. Dupa articolul 13 se introduce un nou articol, art. 13/1, cu urmatorul cuprins:
'Art. 13/1. - (1) La cererea creditorului, notarul public poate emite titlul executoriu referitor la creantele necontestate, reprezentand:
a) chiriile datorate pentru locuinte sau pentru suprafetele locative cu alta destinatie decat locuinte ce fac obiectul unui contract de inchiriere;
b) contravaloarea consumurilor pentru apa, energie electrica, gaze naturale, salubritate sau alte servicii comunitare de utilitati prevazute de Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a abonamentelor radio-tv si cablu tv, a serviciilor de paza neachitate la scadenta;
c) costul reparatiilor pentru pagubele produse de locatarii imobilelor din vina acestora;
d) datoriile locatarilor sau ale proprietarilor catre asociatiile de locatari sau proprietari ce provin din obligatiile lor de plata la cotele din cheltuielile comune de orice fel, precum si orice alte obligatii de plata catre acestea, a majorarilor de intarziere achitate de asociatie sau a contravalorii reparatiilor pentru stricaciunile cauzate cladirii ori instalatiilor;
e) cheltuielile de scolarizare datorate unitatilor de invatamant;
f) sumele datorate persoanelor fizice autorizate sau juridice cu titlu de onorarii sau tarife din prestarile de servicii provenite din contracte sau din unele dispozitii legale;
g) imprumuturi acordate de institutiile financiare nebancare: societati de leasing mobiliar sau imobiliar, case de ajutor reciproc, societati de amanet sau alte asemenea;
h) orice alte creante pana la 100.000 lei inclusiv, care nu se urmaresc printr-o alta procedura prevazuta de lege.
(2) Pentru creantele prevazute la alin. (1) se poate emite de catre notarul public titlul executoriu notarial numai daca:
a) acestea nu au fost contestate si nu fac obiectul unei actiuni in justitie;
b) nu s-a implinit termenul de prescriptie;
c) creanta este certa, lichida si exigibila;
d) de la data scadentei creantei sa fi trecut un termen de cel putin 30 de zile.
(3) Dovada existentei sau inexistentei unei actiuni in justitie se face prin declaratia pe proprie raspundere a creditorului sau debitorului si, dupa caz, cu un certificat de grefa.
(4) Eliberarea titlului executoriu notarial este de competenta notarului public din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care isi are domiciliul debitorul, cu exceptia municipiului Bucuresti, pentru care competenta se intinde pe tot cuprinsul municipiului'. (...)
15. La articolul 40 alineatul (1), literele f) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
'f) cand prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea cu executare pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni de serviciu; (...)'.”
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii