DECIZIA nr. 496/2015 – CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (4) CPP si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara hotaraste „fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului” este neconstitutionala
Data: 18 September 2015, 11:54 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2719 afisari
In ziua de 30 iunie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia României si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, conform carora „Redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva”.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului, si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara hotaraste „fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului” este neconstitutionala.
>>Decizia nr. 496 din 23 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala (publicata in Monitorul Oficial nr. 708 din 22 septembrie 2015)
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii