DECIZIA INALTEI CURTI PRIVIND COMPENTETELE SIIJ - “Nu exista niciun temei legal pentru participarea la sedintele de judecata”
Data: 28 June 2019, 12:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1866 afisari
Prin Decizia 3/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarilor formulate de judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, in Dosarul nr. 1.996/1/2018 si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in Dosarul nr. 2.197/1/2018, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:
"In interpretarea dispozitiilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 207/2018 si a art. 3 alin. (1) lit. c/2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002, participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru investigarea infractiunilor de justitie, in care urmarirea penala s-a efectuat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, se asigura de procurori din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie?"
si
"In cazul infractiunilor prevazute de art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, daca prin intrarea in vigoare a prevederilor art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 inceteaza competenta functionala de a participa la sedinta de judecata conform dispozitiilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 pentru procurorul care a efectuat sau a supravegheat urmarirea penala ori pentru un alt procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie desemnat de conducatorul parchetului, conform art. 3 alin. (1) lit. c/2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie".
Judecatori:
Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului
Anca Madalina Alexandrescu - judecator la Sectia penala
Florentina Dragomir - judecator la Sectia penala
Silvia Cerbu - judecator la Sectia penala
Marius Dan Foitos - judecator la Sectia penala
Ana Hermina Iancu - judecator la Sectia penala
Sandel Lucian Macavei - judecator la Sectia penala
Simona Cristina Nenita - judecator la Sectia penala
Andrei Claudiu Rus - judecator la Sectia penala
Minuta ICCJ:
“Respinge, ca inadmisibila, cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fara cale de atac.
Admite sesizarile formulate de judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, in Dosarul nr. 1.996/1/2018 si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in Dosarul nr. 2.197/1/2018, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:
'In interpretarea dispozitiilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 207/2018 si a art. 3 alin. (1) lit. c/2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002, participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru investigarea infractiunilor de justitie, in care urmarirea penala s-a efectuat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, se asigura de procurori din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie?'
si
'In cazul infractiunilor prevazute de art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, daca prin intrarea in vigoare a prevederilor art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 inceteaza competenta functionala de a participa la sedinta de judecata conform dispozitiilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 pentru procurorul care a efectuat sau a supravegheat urmarirea penala ori pentru un alt procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie desemnat de conducatorul parchetului, conform art. 3 alin. (1) lit. c/2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie'?
Stabileste ca, in interpretarea dispozitiilor art. 88/8 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru investigarea infractiunilor de justitie, in care urmarirea penala s-a efectuat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, se asigura de procurori din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre procurori din cadrul parchetului de pe langa instanta investita cu judecarea cauzei.
Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.
Extras din decizia ICCJ:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii