DECIZIA CCR PE CODUL DE PROCEDURA PENALA - “Conduce la o discriminare”
Data: 30 May 2019, 11:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1729 afisari
Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 243/2019 privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 341 alin.(9) din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut: „In cazul prevazut la alin. (7) pct.2 lit.c), in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii procurorul, petentul si intimatii pot face, motivat, contestatie cu privire la modul de solutionare a exceptiilor privind legalitatea administrarii probelor si a efectuarii urmaririi penale. Contestatia nemotivata este inadmisibila”.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii sustin ca dispozitiile criticate aduc atingere principiului respectarii suprematiei Constitutiei, sunt discriminatorii, sunt contrare dreptului la un proces echitabil, incalca dreptul la un recurs efectiv si contravin principiului dublului grad de jurisdictie in materie penala, intrucat, in ipoteza in care judecatorul de camera preliminara pronunta solutia prevazuta de art.341 alin.(7) lit.c) din Codul de procedura penala (admite plangerea, desfiinteaza solutia atacata si dispune inceperea judecatiicu privire la faptele si persoanele pentru care, in cursul cercetarii penale, a fost pusa in miscare actiunea penala), prevederile art. 341 alin.(9) din Codul de procedura penala recunosc inculpatului dreptul de a formula contestatie numai impotriva modului de solutionare a exceptiilor privind legalitatea administrarii probelor si a efectuarii urmaririi penale, insa nu si impotriva solutiei de incepere a judecatii, atunci cand in cauza nu au fost invocate astfel de exceptii de catre inculpat sau de instanta, din oficiu. Se arata ca inculpatul fata de care s-a dispus solutia clasarii nu are interes sa ridice exceptii cu privire la legalitatea probelor administrate si a actelor de urmarire penala efectuate de procuror, intrucat atat materialul existent la dosarul cauzei, cat si solutia dispusa ii sunt favorabile.
In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 341 alin.(9) din Codul de procedura penala care exclude posibilitatea de a face contestatie impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara cu privire la dispozitia de incepere a judecatii referitor la faptele si persoanele pentru care, in cursul cercetarii penale, a fost pusa in miscare actiunea penala, pronuntata in temeiul art.341 alin.(7) pct.2 lit.c) din Codul de procedura penala, este neconstitutionala.
Extras din decizia CCR:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii