CONFLICT DE INTERESE, LIPSA ELEMENTELOR CONSTITUTIVE – Rezolutia procurorului PICCJ-SUPC Adriana Ligia Dragan de neincepere a urmaririi penale fata de parlamentarul Ioan Cindrea, in dosarul nr. 1059/P/2011: „S-ar putea ajunge la condamnarea tuturor parlamentarilor care nu sunt la primul mandat si care au propus din nou angajarea unei anumite persoane - alta decat sotul sau, o ruda sau un afin pana la gradul II - in cadrul biroului parlamentar”
Data: 16 September 2015, 11:30 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2891 afisari
Prin rezolutia intocmita in data de 17 iulie 2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie–Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Ioan Cindrea, deputat in Parlamentul Romaniei, in dosarul nr. 1059/P/2011.
proc. Adriana Ligia DRAGAN
Faptele retinute: conflictul de interese – art. 253/1 CP 1969.
Solutia: "In conformitate cu prevederile art. 228 rap. la art. 10 lit d) Cpp, dispun neinceperea urmaririi penale fata de deputatul Cindrea Ioan sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese prevazute de art. 253/1 Cod penal, intrucat nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii".
Extras din rezolutie:
"Raportul de evaluare nr. 105305/G/II/23.08.2011 intocmit de inspectorul de integritate din cadrul ANI concluzioneaza in sensul ca deputatul Cindrea Ioan s-a aflat in conflict de interese intrucat a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia sotia sa, Cindrea Amalia, a fost angajata in perioada 05.10.2009-01.02.2011 in cadrul biroului sau parlamentar si a obtinut un venit net de 35.061 lei, rezultand astfel indicii privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253/1 Cp. (...)
Potrivit dispozitiilor art. 38 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor se face prin incheierea unui contract de munca pe durata determinata sau a unui contract civil. In cazul angajarii pe baza unui contract de munca pe durata determinata, incadrarea salariatilor se face prin ordin al secretarului general al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupa caz, la propunerea deputatilor sau a senatorilor in cauza, iar in cazul contractului civil, acesta se incheie intre deputatii sau senatorii in cauza si persoana fizica. (...)
Astfel, tinand seama de faptul ca din dispozitiile legale prezentate mai sus se desprinde concluzia ca exercitarea mandatului de parlamentar presupune exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor prevazute de art. 35 si art. 37 din Legea nr. 96/2006, actul realizat de deputatul Cindrea Ioan, si anume, acela de a propune Camerei Deputatilor angajarea sotiei sale in cadrul biroului sau parlamentar de circumscriptie, nu poate fi considerat un act indeplinit in exercitarea atributiilor sale de serviciu.
In mod evdient, este vorba despre un act ce poate fi efectuat numai in calitate de parlamentar, in temeiul art. 38 din Statut, insa, asimilarea acestui act, care poate fi indeplinit numai in scopul organizarii activitatii in cadrul biroului de circumscriptie, actelor prin care parlamentarii isi exercita mandatul constituie o interpretare extensiva a legii penale, defavorabila persoanei cercetate. (...)
In concluzie, fapta deputatului Cindrea Ioan nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conflict de interese deoarece, sub aspectul laturii obiective, nu sunt intrunite cerintele esentiale ale elementului material (lipseste conditia ca faptuitorul sa fi indeplinit un act sau sa fi participat la luarea unei decizii in calitate de functionar public aflat in exercitarea atributiilor sale de serviciu) si, de asemenea, sub aspectul laturii subiective, nu sunt indeplinite cerintele urmarii imediate (lipseste conditia periclitarii valorii protejate de art. 253/1 Cod penal)".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii