CONFISCAREA SPECIALA DUPA INCETAREA PROCESULUI PENAL PRIN IMPACARE – ICCJ, decizia nr. 356/A/04.11.2014: „Avand in vedere natura coercitiva si caracterul eminamente preventiv, (...) pentru a stopa starea de pericol creata prin aflarea in libera circulatie a acestor bunuri si in vederea prevenirii altor fapte ilicite, va mentine dispozitia de confiscare speciala a 56 de exemplare tiparite de Ed. G.U.P.”. Insusirea fara drept a calitatii de autor a unei opere (art. 141 din Legea nr. 8/1996)
Data: 13 August 2015, 10:14 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2645 afisari
Prin decizia penala nr. 356/A/04.11.2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia penala a dispus incetarea procesului penal fata de inculpatul Raducan Oprea, profesor de Drept, fost decan al Facultatii de Stiinte Juridice, Sociale si Politice din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati si fost sef al Oficiului pentru Registrul Comertului din Galati, trimis in judecata, alaturi de Ramona Mihaela Oprea, pentru plagierea unei lucrari apartinand autorului Mihaela Radulescu, profesor in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti.
Prin sentinta penala nr. 136/F/07.03.2014, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala a dispus fata de inculpatii Raducan Oprea si Ramona Mihaela Oprea aplicarea unei amenzi penale in cuantum de cate 10.000 lei fiecare si confiscarea celor 56 de exemplare tiparite ale lucrarii plagiate. Instanta de fond a retinut ca, „in perioada august - decembrie 2008, invinuitii O.R. si O.R.M. si-au insusit calitatea de autor al operei stiintifice apartinand partii vatamate M.R., pe care apoi au prezentat-o ca o creatie intelectuala proprie in lucrarea 'Initiere in metodologia cercetarii stiintifice' si au publicat-o in anul 2008 la editura Galati University Press, apartinand Universitatii 'Dunarea de Jos' din Galati, prin preluarea a 87% din textul operei originale 'Metodologia cercetarii stiintifice. Elaborarea lucrarilor de licenta, masterat. doctorat' publicate de catre partea vatamata M.R. la Editura Didactica si Pedagogica R.A. din Bucuresti, in anul 2006”.
Instanta de control judiciar a luat act de impacarea partilor si, in baza art. 16 alin. (1) lit. g) teza a II-a CPP, a dispus incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatilor, mentinand masura confiscarii dispusa de instanta de fond: „In ceea ce priveste masura de siguranta a confiscarii speciale, avand in vedere natura coercitiva a acesteia si caracterul eminamente preventiv, fiind dispusa, in mod corect de prima instanta, ca urmare a faptului ca inculpatii au obtinut bunuri ce provin dintr-o fapta prevazuta de legea penala, pentru a stopa starea de pericol creata prin aflarea in libera circulatie a acestor bunuri si in vederea prevenirii altor fapte ilicite, va mentine dispozitia de confiscare speciala a 56 de exemplare tiparite de Editura G.U.P., astfel cum au fost indicate in procesul verbal din dosar”.
Decizia nr. 356/A/04.11.2014. Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia penala
Obiectul dosarului: infractiuni la legea privind drepturile de autor si drepturile conexe (Legea nr. 8/1996).
Faptele deduse judecatii: insusirea, fara drept, a calitatii de autor a unei opere - art. 141 din Legea nr. 8/1996.
Solutia: "Admite apelurile declarate de inculpatii Oprea Raducan, Oprea Ramona Mihaela si partea civila Radulescu Mihaela impotriva sentintei penale nr. 136/F din 07 martie 2014, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala. Desfiinteaza in parte sentinta penala atacata si, rejudecand, dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatilor, prin impacarea partilor. Conform art. 25 alin. (5) CPP lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila Radulescu Mihaela. Mentine dispozitia primei instante de confiscare speciala, in baza art. 112 lit. a) CP, a 56 de exemplare tiparite de Editura Galati University Press. Definitiva”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii