CONDAMNAREA FOSTULUI SEF AL COMISIEI SRI – Decizia Inaltei Curti prin care a fost condamnat ex-deputatul Ion Stan la 2 ani de inchisoare: ”Expertul a aratat ca nu poate stabili autenticitatea inregistrarilor puse la dispozitia sa”
Data: 28 September 2018, 12:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1499 afisari
Prin Decizia 8/2016 in dosarul 2434/1/2015, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti l-a condamnat pe fostul sef al Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI Ion Stan la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in cauza in care era acuzat ca a primit bani si produse pentru campaniile electorale din 2009 si 2012.
Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: „In perioada 12 -14 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion, deputat in Parlamentul Romaniei, a solicitat unui denuntator 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare. Inculpatul Stan Ion a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator.
In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.
In perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid politic, in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei. In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator”.
Minuta Inaltei Curti:
“Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si apelantul intimat inculpat Stan Ion impotriva sentintei penale nr.175 din 11 martie 2015, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 1382/1/2013.
In baza art.275 alin. 2 Cod procedura penala obliga apelantul intimat inculpat la plata sumei de 365 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 65 lei, reprezentand onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei.
In baza art. 275 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului.
Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 25 ianuarie 2016”.
Extras din decizia ICCJ:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii