CERERE DE REABILITARE - “Nu este indeplinita cerinta cu privire la achitarea obligatiilor civile”

Data: 18 September 2019, 11:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1568 afisari

 Prin Hotararea 466/2019, Judecatoria Craiova a respins solicitarea de reabilitare formulata de catre petent.

Prin cererea formulata la data de 20.11.2018, petentul a solicitat ca, prin hotararea ce se va pronunta de catre instanta, sa se dispuna reabilitarea sa. Petentul – condamnat a invocat faptul ca nu a mai suferit nicio alta condamnare in intervalul de timp prevazut de art. 166 alin. 1 lit. b Cod penal, iar in aceasta perioada si-a asigurat existenta prin munca, a avut o conduita buna si a a achitat in intregime despagubirile civile si cheltuielile judiciare la plata carora a fost obligat.

Minuta Judecatoriei Craiova:

“In baza art.532 si 534 Cod procedura penala rap. la art. 168 lit. b din Cod penal, va respinge cererea de reabilitare judecatoreasca formulata de petent. Prin raportare la dispozitiile art. 170 alin.1 Cod penal, petentul are posibilitatea reiterarii cererii dupa trecerea termenului de un an, care se va socoti de la data respingerii cererii prin hotarare definitiva. Avand in vedere culpa procesuala in demararea prezentei cauze, in temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedura penala, va obliga petentul la plata sumei de 100 de lei reprezentand cheltuieli judiciare statului”.

Extras din hotararea Judecatoriei Craiova:


“Petentul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare in cuantum de 200 lei. Totodata, acesta a fost obligat la plata sumei de 100 lei reprezentand daune morale catre partea civila. Petentul a fost liberat conditionat la data de 20.04.2005, avand un rest de executat de 236 de zile. Din fisa de cazier judiciar rezulta ca petentul nu mai figureaza cu alte condamnari.
Reabilitarea este o institutie care functioneaza autonom fata de pedeapsa aplicata sub aspectul determinarii legii penale mai favorabile. Reabilitarea se va acorda potrivit legii care este mai favorabila in privinta ei, indiferent daca respectiva lege este sau nu mai favorabila cu privire la pedeapsa aplicata.
Daca la momentul intrarii in vigoare a Noului Cod penal pe rolul instantei se afla o cerere de reabilitare judecatoreasca, asa cum este cazul de fata, cererea petentului fiind inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova la data de 20.11.2018, ulterior intrarii in vigoare a Noului Cod penal la data de 03 februarie 2014, instanta va verifica mai intai daca este cazul sa faca aplicarea dispozitiilor art. 6 din Noul Cod penal cu privire la pedeapsa executata, iar apoi va determina legea mai favorabila in privinta reabilitarii in raport de pedeapsa eventual redusa.
In speta, in urma verificarilor efectuate intr-o prima etapa, instanta constata ca nu este cazul sa faca aplicarea dispozitiilor art. 6 din Noul Cod penal cu privire la pedepsele executate, deoarece acestea, analizate in individualitatea lor, nu depasesc maximul special prevazut de Noul Cod penal pentru infractiunile savarsite. In a doua etapa, instanta constata ca, pedepsele rezultante aplicate potrivit legii vechi nu depasesc maximul la care se poate ajunge in baza legii noi, conform art. 39 din Noul Cod penal, pentru a fi reduse la acest maxim, astfel incat acestea raman asa cum au fost stabilite potrivit legii vechi (decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 1/1/2014/HP/P din data de 14 aprilie 2014 – obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 477 alin. 3 din Codul de procedura penala republicat).
Instanta constata ca, in privinta reabilitarii judecatoresti, sunt mai favorabile situatiei petentului prevederile Noului Cod penal prin raportare la termenele de reabilitare mai scurte, comparativ cu cele incidente in art. 135 din Codul penal de la 1969.
Astfel, potrivit art. 135 alin. 1 lit. b din vechiul Cod penal era necesar ca un condamnat sa nu mai fie condamnat pentru o alta infractiune in termenul stabilit de 5 ani, la care se adauga jumatate din pedeapsa pronuntata.
Potrivit dispozitiilor art. 166 alin. 1 lit. b) din Codul penal republicat, 'condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta, dupa implinirea urmatoarelor termene: b)54 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani'.
Conform prevederilor art. 167 alin. 1 din Codul penal republicat, 'termenele prevazute in art. 165 si art. 166 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris'.
Potrivit art. 168 Cod penal, cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
Potrivit art. 534 alin. 1 Cod procedura penala, cand condamnatul sau persoana care a facut cererea de reabilitare dovedeste ca nu i-a fost cu putinta sa achite despagubirile civile si cheltuielile judiciare, instanta, apreciind imprejurarile, poate dispune reabilitarea sau poate sa acorde un termen pentru achitarea in intregime sau in parte a sumei datorate.
Indiferent de faptul ca s-a implinit termenul de reabilitare prevazut de art. 166 alin. 1 lit. b) C. pen., instanta observa ca, in prezenta cauza, nu este indeplinita cerinta prevazuta de art. 168 lit. b) C. pen. cu privire la achitarea integrala a cheltuielilor de judecata si a obligatiilor civile stabilite prin hotararile de condamnare ale petentului ori dovedirea situatiei de exceptie in care acesta demonstreaza ca nu a avut posibilitatea de a le indeplini sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
Instanta constata ca nu este indeplinita aceasta cerinta legala pentru a putea fi admisa cererea de reabilitare intrucat petentul nu a facut dovada achitarii cheltuielilor de judecata si a obligatiilor civile stabilite prin hotararile de condamnare si nici nu a facut dovada ca nu a avut posibilitatea de a le indeplini sau aceea ca partea civila a renuntat la despagubiri”.
>>Hotararea Judecatoriei Craiova

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*