ACHITARE DUPA FLAGRANTUL DNA - “Atitudine provocatoare manifestata insistent, determinandu-l pe inculpat sa comita infractiunea”
Data: 08 March 2019, 13:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1864 afisari
Prin Decizia 217/2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat pe fostul sef al RAR Tulcea Doru Manole pentru o presupusa luare de mita, fapta pentru care DNA a facut flagrant.
Fostul sef al RAR Tulcea a fost trimis in judecata in decembrie 2015 pentru sase acuzatii de luare de mita, in dosar fiind inculpate si alte trei persoane pentru marturie mincinoasa. Cei trei din urma au fost achitati de Curtea de Apel Constanta, in 22 iunie 2017, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 17 septembrie 2018 mentinerea sentintei de la fond si implicit achitarea acestora. Solutiile de achitare au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - "fapta nu exista".
In ceea ce-l priveste pe Doru Manole, ICCJ a luat o decizie similara, pastrand sentinta Curtii de Apel Constanta prin care acesta a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare, pentru doua acuzatii de luare de mita. Achitarile in cazul lui Manole au fost date in baza art. 16, alin. 1, lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala - “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Cele doua instante l-au condamnat pe Doru Manole pentru doua dintre cele sase fapte de luare de mita de care il acuza DNA, dar l-au achitat printre altele pentru fapta pe care parchetul sustinea ca avocatul a comis-o in momentul in care a fost prins in flagrant.
In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarea stare de fapt:
“In perioada 10 septembrie – 07 octombrie 2015, inculpatul Manole Doru, in calitate de sef al reprezentantei Registrului Auto Roman – Sucursala Tulcea, a primit de la 6 persoane suma totala de 900 lei, pentru a urgenta efectuarea verificarii tehnice periodice si eliberarea unor certificate de autenticitate pentru diverse autoturisme, fara a exista programare prealabila in acest sens.
La data de 07 octombrie 2015, procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului Manole Doru fiind gasita suma de 200 lei.
Cu ocazia audierilor realizate in prezenta cauza, inculpatii Stefan Romeo Valentin, Mercur Nicolaie si Aurica Catalin au facut afirmatii mincinoase in legatura cu faptele si imprejurarile esentiale cu privire la care au fost intrebati”.
Extras din decizia ICCJ:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii